Dag 2016, welkom 2017

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Het is inmiddels weer december van het huidige jaar.
We zijn wellicht begonnen met het vieren van het sinterklaasfeest; ik ben bedolven onder hele leuke en soms onnozele kleine cadeaus. Nadat we de Sint hebben
‘uitgezwaaid’ kijken we verder de maand in.  Een maand waarin we terugkijken, reflecteren op het afgelopen jaar. Daarnaast is het ook en maand waarin we kijken naar het toekomstige jaar; 2017, wat gaat ons dat brengen en waar verlangen we naar? Dan is het Kerstmis, met gezelligheid, de kerstboom, de top 2000 en tenslotte de jaarwisseling waarin we het nieuwe jaar verwelkomen en goede voornemens maken.

Terugkijken op 2016

De maand december begint met terugkijken naar het afgelopen jaar. Hoe kijken we naar dit jaar? Met welke bril bekijken we het afgelopen jaar? Je kunt kijken wat er allemaal is gebeurd in jouw leven en daarvandaan zeggen dat het een druk, een mooi, een enerverend jaar is geweest. Je hebt mooie dingen beleefd, een leuke vakantie meegemaakt. Op het werk, als je dat had, ging het ook wel naar je zin. Dit is natuurlijk een prima benadering om terug te kijken naar het afgelopen jaar. De vraag komt dan wel bij mij op of je echt tevreden bent met dat wat je gebracht is.  Tevreden met het jaar wat bijna achter ons ligt? Hoe gaat het echt op je werk? Heb je kunnen doen wat je een jaar geleden hebt afgesproken met jouw leidinggevende? Ben je op zoek naar een (andere) baan omdat je nu (of straks) geen werk meer hebt?

Werk hebben!

Werk hebben is in onze maatschappij voor veel mensen van groot belang. Niet alleen om de rekeningen te kunnen betalen, maar ook om een bijdrage te leveren aan iets wat heel belangrijk is in/voor de maatschappij en voor jezelf, jouw eigenwaarde. Hoe gaan we om met deze toch indringende vraag? Ben je echt gelukkig of tevreden met je werk? Biedt jouw werk jou voldoening? Toch wel fundamentele vragen stel ik hier.

Misschien heb je op dit moment geen werk en vind je dat héél erg vervelend, want het is soms puzzelen om de rekeningen te kunnen betalen; je reist niet naar een werkplek, maar duwt jezelf achter de computer op zoek naar die ene vacature die alles gaat veranderen! Geen werk hebben is voor heel veel mensen erg vervelend. Je mist de uitdaging om ergens voor te knokken. ‘s Avonds thuiskomen, koud van de regen en dan het verhaal van jouw werkdag, dat kunnen vertellen missen heel veel mensen die nu geen werk hebben.

Vooruitkijken naar 2017

En dan zijn er misschien hier en daar de herdertjes uit het Oosten die je tegenkomt en naar je luisteren, vragen stellen wat je is overkomen en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Die mensen kunnen jou misschien helpen om stappen te zetten naar de lente van het nieuwe jaar. De lente waarin niet alleen de bomen en planten gaan bloeien maar waarin jij ook (opnieuw) inzicht krijgt is wat jouw inspiratie, jouw drijfveren en jouw motivatie zijn om ’s morgens vroeg op te staan en vrolijk naar een nieuwe werkdag uit te kijken.

Daar moet je wel wat voor doen! Ontdekken wat jij in jouw werk wilt bereiken, welk werk bij jou past en in wat voor omgeving jij wilt werken! Een groot internationaal bedrijf of misschien een klein bedrijf waar de lijntjes kort en helder zijn? Vervolgens is het belangrijk om aandacht te hebben hoe jij de baan gaat vinden die bij jou past. Hoe is het om in 2017 te solliciteren en wat zijn de wegen hiertoe? Allemaal onderwerpen die je het komende jaar mag ontdekken en leren.

Graag wil ik jou en jouw omgeving fijne feestdagen toewensen en dat 2017 een jaar mag worden waarin jij jouw doelen gaat verwezenlijken.

 

Martin Hogenhout

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Secured By miniOrange