Netwerken naar werk

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

netwerkbijeenkomst10Nederland heeft momenteel meer dan 427.000 (bron: CBS 15 sept 2016) werkzoekenden, of beter gezegd mensen die werk willen vinden. Dit zijn heel veel mensen die speuren naar vacatures. Uren en uren worden sites afgezocht naar die ene vacature. Heb je deze gevonden, dan begint de volgende hobbel, het schrijven van een sollicitatiebrief. En dan hoor ik veel mensen zeggen “Wachten op de afwijzing”. Waarom blijf je jezelf hiermee tarten? Ga netwerken.

Wat is de weg van de vacature?

Laten we vooral ophouden met het zoeken naar vacatures. Laten we vinden waar een vacature ontstaat. Een vacature ontstaat vaak als iemand stopt met werken in een bepaalde functie, los van de motivatie hiervan. Op dat moment wordt het werk niet meer gedaan en blijft het liggen. Misschien is dat de geboorte van een nieuwe vacature. Hij staat alleen nog niet op de vacaturesites, of in de krant.

Op het moment dat een vacature wordt geboren is het belangrijk de werkgever te feliciteren met deze ontstane situatie. Je biedt meteen aan dat jij de oplossing bent voor zijn probleem, dat er werk blijft liggen. De volgende dag kan je dus gewoon beginnen. Dit is natuurlijk de meest ideale situatie. Maar wel een die kan werken. Dus is het belangrijk dat je zo snel als mogelijk geïnformeerd wordt dat die situatie is ontstaan.

Hoe wordt je geïnformeerd dat er een vacature is ontstaan? Gewoon, via de telefoon of mail. Er wordt ten slotte aan jou gedacht. Maar dan komt de vraag: ”waarom wordt er aan jou gedacht?” Aan jou wordt gedacht, doordat je eerder hebt verteld wie je bent en waar jij goed in bent, of anders gezegd, welk probleem jij voor die werkgever kan oplossen. Een werkgever denkt in omzet en kosten. Als er werk blijft liggen scheelt dat omzet en daar wordt die werkgever zeker niet vrolijk van.

Wat is jouw weg tot het bemachtigen van deze vacature?

Jij kunt ook deze kans pakken door goed je netwerk in te zetten bij het vinden van een baan. Je weet goed wat je wilt gaan doen. Je weet waar je goed in bent en in wat voor functie en bedrijf je wilt gaan werken. Je weet in welke regio je wilt gaan werken. Hiermee ga je aan de slag door bedrijven en functies te volgen waar jij geïnteresseerd in bent. Je legt contacten met deze bedrijven en misschien met mensen die de baan hebben die jij wilt veroveren. Deze netwerkcontacten onderhoud je goed, net zoals een plant, die geef je water en je praat er tegen.

Als je deze mensen nog niet kunt vinden, dan vraag je mensen in je omgeving om jou te helpen. Zij willen meedenken hoe je deze mensen kunt vinden. Zij hebben misschien contacten om jou verder te helpen of weten weer andere mensen die je kunnen helpen. Je geeft deze mensen met wie je praat jouw netwerkkaartje. Op deze manier blijf jij zichtbaar op het bureau van deze personen.

Op een dag wordt je gebeld door een van deze personen. Deze geeft je informatie over een mogelijke interessante functie die vrij komt en jij maakt een afspraak met deze werkgever.

Je bereidt je goed voor, een brief schrijven hoeft misschien niet, want de werkgever wil dat de situatie snel verandert. Je trekt je goede pak aan, poetst je schoenen en bent op tijd op de afspraak. Je praat uitgebreid met de werkgever en deze krijgt een bevestiging van wat hij al wist, dat jij zijn probleem kan oplossen. Op vrijdagmiddag wordt je gebeld dat je bent aangenomen. Gefeliciteerd.

Mijn conclusie is: ‘begint eer ge bezint’, durf de stap te nemen en ga netwerken. Uiteindelijk zal het je veel geven, meer dan je misschien zelf zult vermoeden.

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Secured By miniOrange