Het maken van een Elevator Pitch.

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

elevator_pitchJe gaat vanmiddag naar een netwerkbijeenkomst en je verwacht daar mensen tegen te komen die je nog niet eerder hebt gesproken. Je denkt na wat je deze mensen gaat vertellen en hoe je een gesprek met hen kunt beginnen. Je hebt eerder gelezen over de Elevator Pitch en je hebt er eerder een gemaakt. Maar wat was dat ook al weer……..?Een Elevator Pitch is een korte presentatie waarin je in ongeveer één minuut iets over jezelf vertelt. Wie ben je, waarmee kan je een ander helpen? Welk vraagstuk kan jij misschien voor een nieuwe werkgever oplossen?

Je beslist om voordat je naar de netwerkbijeenkomst gaat, nog eens goed stil te staan bij jouw Elevator Pitch.

Wat is ook weer een elevator pitch?

Je komt bijvoorbeeld iemand tegen die jou vraagt: ’Wat voor werk doe jij?’ Je gaat enthousiast vertellen wat in je werk doet en zonder dat je er erg in hebt ben je vijf minuten verder. Het kan ook zo zijn dat je het moeilijk vindt om iets te vertellen, je bent misschien wel overvallen door deze vraag!

Een Elevator Pitch is een korte presentatie van jezelf in ongeveer 1 minuut en geeft je antwoord op de volgende vragen:

  1. Wie ben je?

Noem indien nodig je naam en eventueel de functie die je hebt of ambieert.

  1. Wat heb je te bieden?

Wat is jouw oplossing voor een bepaald vraagstuk in jouw doelgroep? In ieder vakgebied of branche is een bepaalde vraagstelling regelmatig aan de orde. Jij weet goed wat er belangrijk is in jouw vakgebied en wat voor vraagstukken er zijn.

  1. Wat voeg jij toe aan het bedrijf?

Vanuit de vorige vraag kun jij aangeven hoe jij een bepaald vraagstuk zou kunnen oplossen of benaderen. Dit kan jouw meerwaarde zijn voor een bedrijf. Probeer dit voor jezelf heel helder te krijgen en maak dit sterk in je pitch.

  1. Wat zoek je?

Het kan zijn dat je iets specifieks zoekt in een baan of organisatie. Maak dit voor jezelf helder en verwerk dit op een duidelijke manier in je pitch. Maar: pas op! Stel niet de vraag: ‘Heeft U een baan voor mij in de functie van…. ?’ Jouw gesprekspartner heeft geen baan voor jou (en kan hier niets mee). Ben dus alert op het heel concreet vragen van een dienst of product. Beter is de vraag te stellen: ‘Op welke manier lost U dat op in uw bedrijf?’

Hoe lang mag een goede Elevator Pitch zijn?

Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Ik ben geneigd te zeggen: het is altijd goed! Maar dat is natuurlijk niet helemaal juist. Een goede pitch prikkelt jouw gesprekspartner en is niet te lang. Een Elevator Pitch zal dan overgaan in een gesprek.

Een goede pitch wordt door jouw gesprekspartner onthouden. Zorg er dus voor dat je pitch duidelijk is en vermijd moeilijke woorden en vakjargon. Als de ander jouw vakjargon niet begrijpt , dan is de aandacht weg!

Tips

  • Het schrijven van een goede Elevator Pitch is niet zo eenvoudig. Neem één of twee competenties (= datgene waar jij erg bekwaam in bent) en beschrijf deze in jouw EP. Geef een kort voorbeeld. Bijvoorbeeld: Ik heb geholpen het project goed uit te voeren door goed naar de wensen van de klant te luisteren.
  • Oefen jouw Pitch door deze een aantal malen hardop te zeggen of voor te dragen. Dat helpt je om jouw Pitch op een overtuigende manier te vertellen. Vertel jouw pitch bijvoorbeeld aan iemand in je omgeving en vraag wat hij ervan vindt. Op deze manier kun je jouw Elevator Pitch verbeteren.
  • Leer een Pitch niet uit je hoofd, want je weet nooit hoe jouw geleerde zinnetje overkomt in een bepaalde situatie. Je loopt de kans dat je de plank volkomen misslaat en dan heb je helemaal niets bereikt. Onthoud een aantal belangrijke woorden die jij belangrijk vindt en maak er op dát moment een mooie zin van. Oefen dit vaak met iemand die jij vertrouwt.
  • Probeer je pitch af te sluiten met een vraag. Bijvoorbeeld: ’Wat vindt U daarvan?’ Of: ‘Op welke manier gaat dat in uw bedrijf? ‘
  • In het begin ben je waarschijnlijk gespannen als je je Elevator Pitch vertelt. Dat is normaal. Als je je pitch een aantal malen hebt verteld, zal het makkelijker en meer ontspannen gaan.
  • Probeer de pitch af te sluiten met een trigger (aandachtstrekker). Dit kan je helpen jouw Pitch nog scherper te krijgen.

Een voorbeeld van een Elevator Pitch:

Als docent wiskunde vind ik het belangrijk dat de leerling op een leuke manier leert hoe hij een bepaald vraagstuk aan kan pakken. Ik kan vertellen hoe stelling van Pythagoras luidt, maar beter vind ik de leerling te laten ontdekken hoe deze luidt, door bijvoorbeeld de verschillende zijden van een driehoek met een rechte hoek op te laten meten. Daarmee is de stelling van Pythagoras bewezen.

Een ander voorbeeld van een Elevator Pitch:

Als receptioniste kwam ik de volgende situatie tegen: Een klant kwam onverwacht het bedrijf binnenstapte en vroeg naar de baas. Hij ziet er boos uit en vertelt dat de deur die geplaatst is niet meer dicht kan. Ik weet dat de baas op dat moment in een belangrijke vergadering zit en dus niet gestoord mag worden. Ik geef deze meneer een kop koffie en ik vertel dat ik ga proberen de monteur die bij de klant is geweest op te zoeken, zodat het probleem opgelost kan worden. De monteur maakt een afspraak en de deur wordt nog op dezelfde dag gerepareerd. Service van de zaak.

Wil je een pitch met me delen of heb je vragen, schrijf deze dan hier onder en ik zal met plezier reageren.

Veel plezier met jouw volgende netwerkgesprek.

 

It's only fair to share...Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Secured By miniOrange